Cursus wegregisseur op zaterdag 19 september 2020

Rijden in een peloton is een belangrijk onderdeel van het racefietsen. Samen op weg en mooie routes rijden. Genieten, veilig en verantwoord!

Fietsgroep Stappenbelt heeft een groot aantal actieve leden die op de clubavonden in peloton verband de routes in de regio rijden. Daarbij is het van belang dat er wordt samengewerkt, sociaal wordt gereden en er altijd oog is voor de veiligheid onderweg.

Elke deelnemer aan de clubavonden bepaalt mede de sfeer en veiligheid in de groep en heeft een eigen verantwoordelijkheid voor de wijze waarop er binnen de groep gereden wordt. De wegregisseur heeft een coördinerende rol op momenten dat dat nodig is. Denk daarbij aan het bespreken van hoe ver er wordt gereden, de snelheid van de betreffende groep en welke wensen er binnen de groep leven. Uitgangspunt daarbij is de keuze die de deelnemer maakt voor een groep en de bijbehorende snelheid.

Tijdens de cursus gaan we een deel van de ochtend in gesprek over de onderwerpen die kunnen bijdragen aan het verhogen van de sportieve sfeer, sociale- en verkeersveiligheid, de snelheden en de daaraan verbonden noodzakelijke ‘handhaving’ door de leden van de groep. Hoe doe je dat als deelnemer, welke rol heb je als wegregisseur, welke verantwoording heb je en wat is eenieders eigen verantwoording.

Na de theorie mag je in de (fiets-)praktijk ervaren hoe het is om leiding aan de groep te geven tijdens het fietsen. Je ervaart om te gaan met wisselende verkeerssituaties, feedback te geven en overzicht te houden. Gedurende het praktijkgedeelte is iedereen een keer wegregisseur. Tijdens het fietsen met de groep ervaart de groep hoe het is om georganiseerd samen te fietsen in allerlei situaties.

Feedback ontvang je in eerste instantie van de groep. Een mooie oefening in het geven en ontvangen van feedback.

Aan de cursus kan door maximaal 12 leden worden deelgenomen. (Minimaal 8)
De cursus wordt in Zwolle verzorgt van 09:00 – 14:00 uur.
Een lunch is inbegrepen bij de cursus en wordt door de vereniging aangeboden.

Na het volgen van de cursus hoor je direct of je geslaagd bent. Het officiële NTFU “wegkapitein”-certificaat ontvang je enkele weken na de cursus.

Je kunt je hier opgeven voor de cursus

Neem je NTFU-lidmaatschapspas mee naar de cursusdag.

Met vriendelijke groet

Technische Commissie FGS (Ruud Masselink, Paul van Dam, Ronald Elling en Andre Schoemaker