Een memorabel weekend…

Wat begon als een ideetje in een appgroep werd in het weekend van 14 en 15 mei werkelijkheid: FGS Stappenbelt ging de Green Divide trotseren!

De Green Divide is met 330km de langste en mooiste onverharde natuurtraverse van Nederland. De route bestaat uit dubbeltrack bospaden, natuurlijke singletracks en gravelpaden. De Green Divide is daarmee de perfecte graveltocht over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.

Zaterdag 14 mei 2022

Het is zaterdagochtend rond 7.30 uur, we beschrijven het NS Station in Zwolle. Langzaam maar zeker druppelen 8 mannen in lycra kleding binnen, allen met hetzelfde doel: een prachtig gravelweekend beleven samen! De 8 uitverkorenen voor dit weekend: Andre Doeve, Robert Nolte, Jan van Norel, Dick de Jong, Ronald Elling, Ronald Ester, Ivo Groener en de preses Ed Lokhorst zelf.

Na een innige begroeting was een ieder er klaar voor, alleen Andre Doeve moest nog even schakelen…

Na een klein uurtje treinen begon het avontuur op het station van Naarden-Bussum alwaar we vol goede moed om stipt 9.00 uur vertrokken. Het idee was om “in de geest van gravel” te koersen, dus geen gemiddeldes najagen of elkaar eraf rijden maar als 1 groep over te komen en vooral te genieten.

Met dank aan een zichtbaar fluisterende dame van stand werd de wegomlegging bij de vesting genomen en kwamen de eerste gravelstroken in het zicht. De eerste dag kregen we 170km aan prachtige natuur voorgeschoteld: kleurige heide rondom Laren/Hilversum, prachtige vergezichten bij Soest en kilometers onverharde wegen over de Utrechtse Heuvelrug. Niet voor niets wordt dit door velen het gravelwalhalla van Nederland genoemd. Na een welverdiende lunch naast hotel ‘De Wereld’ in Wageningen voerde het tweede deel van de eerste dag ons over de Posbank en de soms desolate maar daarom niet minder mooie eindeloze zand- en heidevlaktes van het Deelerwoud.

Na ruim 7 uur op het ijzeren ros de te hebben gezeten kwamen we tevreden aan bij onze overnachting in Dieren alwaar ons een heus BBQ-bacchanaal stond te wachten. Na het ene en het andere biertje en sterke verhaal werd de nachtrust aangevangen voor de 2e dag. Ik zal hier verder niet uitwijken over de andere gespreksonderwerpen van de avond maar er zijn bovengemiddeld veel Eurovisie Songfestival-adepten binnen onze wielerclub…

Zondag 15 mei 2022

Na een stevig ontbijt vertrokken we voor het tweede deel van de Green Divide. De route leidde vandaag van ons hotel in Dieren in de richting van Ermelo en van daar via het Kroondomein naar Zwolle. Een route van afgerond 160km. We hebben dit weekend heel veel geluk gehad met het zonnige warme weer, een minpunt was hierdoor wel de vele zandstroken vol mul zand op de tweede dag. Dit zorgde voor de nodige schuifpartijen en onhandigheden. Stoer ploeterden we verder in de hitte, een enkeling werd zelfs enthousiast van de sporadische MTB-singletracks.

De eerste 100 km van de zondag hebben we zonder noemenswaardige bevoorraadingsstop voltooid, waarbij we zoveel mogelijk als groep bij elkaar bleven. Af en toe zocht een ieder zijn eigen tempo maar steeds kwamen we weer samen. Fijn te merken dat er zoveel saamhorigheid in de groep zat! Na de welverdiende lunch in Elspeet begonnen we aan de laatste 70 km van dit avontuur. Met de buikjes vol werd de venijnige klim van de Hooge Duvel aangevangen. Bij sommigen gingen de kilometers in de benen zitten, bij anderen leek er geen sleet op te kunnen komen.

Een enkeling kreeg het heel zwaar. Ik zal hier geen details prijsgeven maar de eekhoorntjes hebben genoeg te eten de komende weken…. De groep bleef ook de laatste 2 uur samenwerken en zorgde ervoor dat we allemaal de Green Divide tot een goed einde brachten, ondanks de drukkende hitte.

Al met al een heroïsch en onvergetelijk avontuur. Een prachtig weekend vol gezelligheid, sportieve uitdagingen en het gezamenlijk volbrengen van de 330km gravel!

Is er een traditie geboren binnen FGS? Dat zou zo maar kunnen…