Eikenprocessierups

Een leger van de eikenprocessierups is weer tevoorschijn gekomen en kan voor behoorlijke huid- en oogirritatie zorgen. Wat kun je doen als je er al last van hebt?

Eind februari wacht de eikenprocessierups nog rustig af in een ei. Wanneer ze deze verlaten, gaan ze op reis van het nest naar de kruin van de eikenboom.  Met z’n allen lopen ze dan kop aan staart de bomen in. Honderdduizenden haren per beest, waarvan er een paar duizend afwaaien en meegevoerd door de wind op je huid kunnen landen of in je ogen, keel en longen.

De meeste krijgen jeuk, na een paar uur ontstaan roodheid en bultjes. Je kunt ook irritatie aan je ogen krijgen in de vorm van jeuk en ontsteking, en sommige ondervinden last van jeuk of irritatie in de keel. Bij een enkeling ontstaan longproblemen, gevolgd door een astma-aanval.

Tips voor als je in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups;

  • Na het fietsen goed douchen en afspoelen met water en zeep. Ga niet schrobben, want dan verhevig je de reactie. De huid niet droog wrijven, maar deppen of föhnen
  • De huid na het douchen zachtjes insmeren met aftersunmilk en/of gebruik mentholgel/ -poeder of een andere verkoelende gel of crème tegen de jeuk.
  • Was je kleding die in aanraking is geweest met de haren op 60 graden
  • Helpt dat allemaal niet voldoende, vraag dan aan de huisarts om een anti-allergietabletjes die je dagelijks (in het rupsenseizoen van mei t/m juli) moet innemen. Anti-allergietabletjes zijn ook te koop bij de drogist

bron: fietssport.nl / nu.nl