Geslaagde eerste editie Destination Unknown

Als aanvulling op de vertrouwde FGS-evenementen zoals Parijs – Roubaix en de Freedom Ride, vond afgelopen zondag de eerste editie van Destination Uknown plaats. Het idee? Kijken hoe de wind staat, met de bus/trein naar een verrassende bestemming ergens in Nederland en vervolgens met de wind van achteren terug naar Zwolle fietsen.

Aanvankelijk wilden we – net zoals bij de TransVeluwe – met de bus afreizen naar de op dat moment nog geheime bestemming. Helaas waren er niet voldoende aanmeldingen om dit rendabel te maken, mede door het relatief late moment van communiceren. Als alternatief besloten we om met negen fietsers – toch een mooie groep! – per trein te gaan reizen.

De wind kwam zondag uit het noordwesten. Logischerwijs kozen we ervoor om in Friesland te starten, Heerenveen om precies te zijn. Na een vroege en gezellige treinrit (inclusief charmante conductrice), stapten we om 09.00 uur op de fiets voor een route van ruim 100 kilometer richting Zwolle.

Er zat een lusje aan het begin van de route, dus we begonnen met tegenwind. Een behoorlijke, zo zou blijken op de veelal open Friese wegen. De zon scheen geregeld en de temperatuur was perfect. Via rustige, autoluwe wegen reden we door dorpjes waar niemand ooit van gehoord had. We passeerden meren waar de Friese skûtsjes volop in vaart waren en kwamen door bekende, pittoreske plaatsen als Woudsend en Balk.

Het laatste Friese dorpje dat we aandeden was Lemmer. Daar genoten we op de kade van een kop koffie en een stuk appelgebak met slagroom. Tijdens de kilometers die daarna volgden, konden we volop profiteren van de sterke rugwind. Diep in de beugels en met constante snelheden boven de 40 km/h genoten we volop op de dijk van Kuinre naar Vollenhove.

Voorbij Vollenhove werden de wegen al snel weer vertrouwd voor iedereen. Via de bekende route reden we langs Zwartsluis en Hasselt terug naar Zwolle, waar we iets na de klok van 13.00 uur voldaan aankwamen. Het was een geslaagde eerste editie van Destination Unknown, die zeker voor herhaling vatbaar is!