Verslag Freedom Ride 2019

Over contrasten gesproken! Vorig jaar was het heerlijk weer tijdens de Freedom Ride en reden we allemaal zonder arm- en beenstukken rond. Hoe anders waren de voorspellingen voor dit jaar. Kou, wind, regen en misschien zelfs hagel. Vrijdag werd besloten dat de rit toch gewoon door kon gaan en dat bleek achteraf een goede keuze.

Met zo’n vijftig fietsers om 09.00 uur bij de winkel was de opkomst boven verachting goed. Blijkbaar laten wij Stappenbelters ons niet afschrikken door een beetje wind of regen. Het was droog, en dat zou het gelukkig de rest van de rit ook blijven. Her en der een nat wegdek en de zon die zijn best deed om af en toe tussen de wolken door te schijnen.

Verspreid over vier snelheidsgroepen werd er gestart. Gelijk aan het begin, op de Hasselterdijk, kwamen we er achter dat er inderdaad een flinke bak wind stond. Gelukkig wel in ons voordeel, zo zou later blijken. Door de stevige tegenwind was de samenwerking in de groep niet altijd even goed, maar gelukkig hield iedereen goed rekening met elkaar. Nieuwe, onbekende paadjes werden onderweg afgewisseld met vertrouwde wegen.

Halverwege de route werden we beloond voor onze inspanningen met twee koppen koffie en een heerlijk stuk appelgebak in Blauwe Hand. Toen we net weer wilden vertrekken, trok er een donkere lucht over. De regenjasjes ging aan, maar konden tien minuten later gelukkig alweer uit. Het bleek vals alarm.

In de richting van Meppel kwamen we erachter dat de wind flink in kracht toenam. Gelukkig wel in ons voordeel, aangezien de wind van achter kwam. Wat vervelend toch! Een logisch gevolg was dat het tempo flink de lucht in ging. Met name tussen Zwartsluit en Hasselt ging het hard, met uitschieters boven de 50 km/h. Gelukkig werd er op het eind telkens netjes op elkaar gewacht.

Dankzij de meewind kwam Zwolle snel weer in zicht. Rond de klok van half een kwamen we aan bij de winkel. Hiermee kwam er een eind aan een geslaagde Freedom Ride!